sobota 4. februára 2012

Prečo ľudia protestujú proti Gorile?

Obrázok: SITA
Včera 03.04.2012 sa konali ďalšie protesty v súvislosti s kauzou Gorila. Na rozdiel od minulotýždňových demonštrácií sa tentokrát konali protesty vo viacerých mestách a v Bratislave vyšlo do ulíc oveľa viac ľudí. Na námestí SNP sa zišiel najväčší dav od nežnej revolúcie v roku 1989. Ako je možné, že sa tak veľa ľudí rozhodlo zúčastniť protestov, napriek treskúcim mrazom lámajúcim dlhoročné teplotné rekordy?

Nech sú požiadavky organizátorov protestu akékoľvek, jedno je isté. Ľudia majú toho všetkého už dosť. Tieto protesty už nie sú iba proti jednej kauze. Spis Gorila bol iba rozbuškou. Pohár trpezlivosti pretiekol. Na Slovensku máme posledných 22 rokov obrazne povedané každý týždeň jednu väčšiu kauzu a skôr, ako sa do nej stihnú zakusnúť novinári, polícia a súdy, je každá kauza prekrytá nejakou ďalšou, aby sa na všetky predchádzajúce kauzy zabudlo. Lobbing, korupcia, netransparentnosť, krádež, zneužitie právomocí. Už toho bolo dosť.

Prečo ľudia protestujú proti Gorile? Pretože Gorila je symbolom za všetky doterajšie zabudnuté kauzy a krádeže. Pretože chceme, aby sa tentokrát nezabudlo. Pretože chceme vyjadriť svoju prítomnosť. Pretože nechceme byť iba bábkami v hre niektorých jednotlivcov.

Nejde o splnenie formálnych požiadaviek organizátorov. Každý protest musí mať nejaké oficiálne požiadavky. Tu však ide o niečo viac. Ide o zmenu uvažovania tých, ktorí spravuju náš štát - nielen terajších, ale aj akýchkoľvek budúcich správcov štátu, zamestnancov daňových poplatníkov. Čím dlhšie budú protesty trvať, a čím budú masovejšie, tým skôr si zodpovední uvedomia, že žiadne množstvo peňazí ich nedokáže ochrániť pred davom nahnevaných ľudí. Nikto nie je nesmrteľný a príde čas, keď si to hlavní aktéri spisu Gorila uvedomia.



17 komentárov:

  1. No bohuzel se velmi mylite. Protoze nebyly zvladnuty formalni nalezitosti (komunikace, organizace, vymezeni), zmeni se protesty proti Gorile v bezvyznamnou epizodu, ktera (jako promarnena sance) jen zvysi pasivitu lidi a ve finale jen oddali zkutecne reseni problemu.
    Rikam BOHUZEL a pri pohledu na tribuny mam strach, ze to byl pravy zamer skutecnych iniciatoru protestu, kteri jsou nalevo od Fidela Castra.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem v com konkretne sa mylim, nakolko som pisal o motivacii protestujucich, ale urcite suhlasim s tym, ze teraz ide o to, "kto z koho". Akterom kauzy Gorila staci cakat, ci pojde cela udalost do zabudnutia ako vsetky predchadzajuce. Prave preto je dolezite v protestoch pokracovat. Pokial budu protesty slabnut (co sa moze stat), tak sa opat nic nezmeni. Je to na nas, aku buducnost si vybudujeme.

      Odstrániť
    2. Myslím, že tie protesty sú len za účelom rozbitia pravice, najmä SDKU. Strana OLaNO nechce ísť do vlády, lebo lepšie je vykrikovať v parlamente, ako niesť zodpovednosť, strana SaS slúži ako Malchárkova ANO, v KDH je boj o predsednícku stoličku /Lipšic/.
      Takže teraz je tu istota, že vyhrá SMER za každú cenu. Ďakujeme SaS a Matovič. Pekne ste to pohnojili.

      Odstrániť
    3. RE: Anonymny
      Tvoj postoj je uplne od veci. Obvinujes SaS a Matovica, pricom su to osoby, ktore su v politike najkratsie. A co vlastne pohnojili? Ze nekradli tak, ako SDKU, KDH, SMER, SNS, HZDS a MOST-HID?

      Odstrániť
    4. co phnojili SAS a Matovic?Urcili si patent na pravdu,rozdrbali pravicu ,spolcili sa s Feezom,len preto ,aby oblbli ludi a stali sa tym na cO poukazuju: GORILAMI!

      Odstrániť
    5. RE: Anonymny
      Nic z toho, co si teraz napisal, nie je pravda. Tazko sa na nieco take reaguje.

      Vsimol som si, ze sa snazis presunut pozornost od kauzy Gorila a jej hlavnych skorumpovanych akterov SDKU, KDH, SMER, MOST-HID niekam inam, idealne na tych, ktori Ti lezia v zaludku, aj ked s Gorilou nemaju nic spolocne, ako napr. SaS alebo Matovic.

      Precitaj si spis Gorila. Najdes ho aj na mojom blogu.

      Odstrániť
  2. dajte si otazku,preco sa v G.spomina ,len SDKU,KDH,ANO a SMER iba okrajovo a hlavne preco sa to týka iba Penty?Lebo si gorilu zaplatili JaT,forsiruju ju cez svoju telku Joj a caju ,ze luda im zvolia znovu Feeza,odstrania pravicu a oni JaTy sa znova dostanu k zradlu.este aj tie rychlokvasene strany sdl,99,...su nimi platene a su nato ,aby odcerpali sklamanych pravicovych volicov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mam to chapat tak, ze to ludia maju nechat tak a tvarit sa, ze sa nic nestalo?

      Odstrániť
    2. Mozno by si sa mal zamysliet nad tym, do akej miery su tie "protigorilie" protesty spontanne.. Samozrejme, ze je dobre pomenovat problemy a nebyt ticho, ibaze na tychto demonstraciach sa stale dookola opakuju tie iste mena, na com by este nemuselo byt nic zle, az na to, ze sa takmer nespominaju mena zlodejov napr. zo SMERu, ktory ma na svedomi najvacsie rozkradacky od cias meciara. Potom je namieste zamyslenie, ci tie protesty su naozaj spontanne, alebo zase organizovane niekym, kto bude z toho mat priamy profit.. Zeby jachtarmi, obchodnikmi s teplym vzduchom, Tiposom, mytom...?

      Odstrániť
  3. nie,ale nenechat sa manipulovat,pretoze kedze je tu utokiba na jednu branku evidentne to nahrava Smeru a jeho JaTimu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Toto musi skoncit nasilim , inac sa tu nic nezmeni k lepsiemu. Papalasi si to uz uvedomili , preto ten surovy gestapo zasah pred parlamentom !!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My sa tu bavíme stále o Gorile, ale ona je na svete len preto že si do teraz mysleli politici že sa po čase vsiakne a že to bude len také bu bu bu o ktorom sa bude síce hovoriť ale nik tomu nebude dávať vážnosť. Väčší problém je ,že sa nik nezaujíma o tích ďalších piatich konšpiračných kde sa dialo niečo obdobné. Podla mňa to mali politici podelené a teraz tú špinu majú uloženú v šuflíkoch a držia sa navzájom v šachu. Preto by mali všetci odísť aj stou špinou do zabudnutia. A ešte jeden poznatok s posledných dní. Zakázaním vydania knihy o Gorile sa na svetlo ukázali Gorily v talároch, ktorí týmto demonštrovali svojím politikom a fin. skupinám že kým tu budú tak sa zmien k lepšiemu nemusia obávať. A preto by malo byť ďalším heslom protestov "Vyzliecť Gorily s talárov"!!!!!

      Odstrániť
  5. myslim si, že protest je tazko z vonka organizovany a ucelovo postaveny zaslepit a znechutit voliča hlavne pravice.
    treba sa pozriet kto profituje % hlavne "nove strany" tiez zalozene za ucelom zabezpecenia dalsich goril a pod ...
    Ak si niekto mysli, ze po odchode sdku alebo po akomkolvek cine vid hlasovanie o imunite (vsetci svorne hlasuju) sa nieco stane je na omyle. Cely problem je v principe jednoduchy vsetky rozhodntia v ST sprave zabezpecuju nominanti ked nieco rozhodnu trest je len odchod ... ak by mali trestnopravnu zodpovednost (aj za podriadených) za svoje ciny tak by rozhodovali inak ... vid vcerajsia sprava o skoleni armady za 200 milionov Sk co podpisal Minister Smeru ... je v base? nie je ... tak a teraz protestujme proti "gorile" tu je priklad vysmechu v systeme ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prave preto nesmieme v protestoch polavit.
      Gorila je symbol, zastresujuci vsetky svinstva, nielen svinstva SDKU, ale aj svinstva SMERu, KDH, MOSTu, SNS, HZDS, SaS a vsetkych ostatnych, ktori tu za 22 rokov boli.

      Treba dat aj akymkolvek buducim politikom najavo, ze si nemozu robit, co sa im zachce. V hre je nasa buducnost.

      Odstrániť
    2. slovensko nie je ,,slovenske,, ale politicky zidovske

      Odstrániť
  6. Fico,Kalinak,Zajac,Radicova,Lipsic,Harabin,Gal,Sulik atd.atd...... vsetko 6-cipovi bratia a sestry.trochu na zamyslenie.....

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mne s toho vychádzajú len dve veci. Všetci do ulíc a ignorovať voľby. Každý kto pôjde voliť v marci bude voliť systém čo tu bol doteraz bez toho aby mal zlý úmysel aj keď vyberie toho najspravodlivejšieho politika sním si zvolí jeho stranu, pokladníka, finančnú skupinu. Treba parlament prinútiť odložiť voľby do septembra a zmeniť volebný zákon tak, aby sme si mohli zvoliť politikou ktorý sa budú zodpovedať nám a nie koaličným radám a finančným skupinám.
    Potom cez ných pretlačíme novú ústavu a zmeny v celom verejnom živote.

    OdpovedaťOdstrániť