sobota 3. marca 2012

Aký kapitál potrebujete, aby ste zarábali toľko, že už nebudete musieť pracovať?

Obrázok: fuu.sk
Kapitalizmus je od slova kapitál. Ak máte dostatok kapitálu a viete ho dobre spravovať, môžete nechať pracovať a zarábať kapitál za vás. Koľko kapitálu potrebujete, aby ste už vôbec nemuseli chodiť do práce?

Predpoklady:
  1. Predpokladajme nízku mieru rizika pri investovaní
  2. Predpokladajme úrok 1% p.a. nad infláciou (väčší úrok by popieral prvý predpoklad nízkej miery rizika)
  3. Predpokladajme požadovaný výnos z investovaného kapitálu vo výške priemernej mzdy, aby ste mali aspoň priemerný životný štandard
  4. Predpokladajme, že priemerná mzda rastie v rovnakej výške, ako je výška inflácie, t.j. reálna mzda je v čase konštantná
  5. Predpokladajme ročné pripisovanie a zároveň ročné vyberanie výnosov z úrokov
  6. Predpokladajme jednoduché úročenie (zjednodušený model), nakoľko môžeme stanoviť, že všetok ročný výnos použijete na spotrebu (nenecháte si nič na ďalšie investovanie - predpoklad 5) a teda každý rok budete mať na začiatku po zohľadnení inflácie (viď druhý predpoklad) vždy rovnakú sumu investovaného kapitálu
  7. Predopkladajme daň z úrokov vo výške 19% (aktuálna sadzba)
  8. Predpokladajme zanedbanie nezdaniteľného základu dane pri zdaňovaní výnosov z kapitálového majetku (zjednodušený model)

Poďme teda počítať.
Podľa štatistického úradu SR bola priemerná mzda za rok 2011 cca 770 EUR v hrubom, čo je podľa kalkulačky čistej mzdy k dnešnému dňu 597,97 EUR v čistom. Zaokrúhlime to na 600 EUR mesačne, ktoré potrebujete na priemerný životný štandard. 600 EUR mesačne je 7200 EUR ročne. Táto suma bude každým rokom vyššia vďaka inflácii - viď štvrtý predpoklad. Náš model rieši aj túto požiadavku zvyšujúcich sa výnosov vďaka tomu, že nominálna výška kapitálu bude každým rokom rásť vo výške inflácie - viď druhý predpoklad. Dôsledkom bude, že výnosy z kapitálu sa budú vďaka zvyšujúcemu sa nominálnemu kapitálu taktiež zvyšovať a budú teda držať krok s priemernou nominálnou mzdou a s infláciou. Reálne výnosy teda budú v každom čase korešpondovať s priemernou reálnou mzdou.

Aby ste po zdanení zarobili 7200 EUR ročne v cenovej hladine roku 2011, musíte mať výnosy vo výške 8888,89 EUR (viď predpoklady 7 a 8). Pri takýchto výnosoch zaplatíte 19% daň z príjmu z kapitálového majetku vo výške 1688,89 a ostane vám cieľových 7200 EUR ročne v čistom.

Zaokrúhlime sumu 8888,89 EUR na 8889 EUR. Aby ste dosiahli takéto ročné výnosy pred zdanením pri úročení 1% p.a. nad infláciou (predpoklad 2), potrebujete, aby 1% = 8889 EUR. Jednoduchým výpočtom zistíme, že 100% = 888 900 EUR.

Objem kapitálu určeného na investovanie, potrebného na život financovaný výlučne z nízkorizikových výnosov z kapitálu, je 888 900 EUR (v cenovej hladine roku 2011).

Pokiaľ budete mať kapitál v hodnote 888 900 EUR, tak jedinou vašou "prácou" bude rozumné občasné spravovanie tohto kapitálu tak, aby ste minimalizovali riziko jeho straty pri cieľovom zárobku 1% p.a. nad infláciou (predpoklady 1 a 2). Pri uvedenej sume sa o vás už začnú zaujímať aj privátni bankéri a finanční poradcovia, ktorí vám vedia zadarmo a relatívne rozumne radiť, ako s kapitálom nakladať.

Uvedený príklad je samozrejme veľmi zjednodušený a výlučne hypotetický, nakoľko do hry vstupuje veľa faktorov. Navyše, šikovný človek dokáže zarábať cieľovú sumu výnosov aj s oveľa menším kapitálom pri zachovaní primeraného rizika.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára