streda 21. marca 2012

Ponuky práce bez uvedeného platu

Obrázok: lutoautomotive.com
Na západe je bežné, že sa pri ponukách práce uvádza okrem popisu pracovnej náplne aj výška ponúkaného platu, alebo aspoň platové rozpätie. Na Slovensku sa tento zvyk neujal, čo veľa uchádzačov o zamestnanie hnevá. Aj tento problém je však riešiteľný ...

Prečo to celé neotočiť?
Na trhu práce je predávajúcim uchádzač o prácu, ktorý predáva seba, resp. svoje schopnosti, a kupujúcim je potenciálny zamestnávateľ, ktorý si kupuje prácu prihláseného uchádzača. Keďže na každom trhu určuje cenu za normálnych okolností predávajúci, rovnako to môže byť aj na trhu práce. Veď aj pri nákupe rohlíkov Vás predávajúci oboznámi s cenou prostredníctvom cenovky a Vy ju buď akceptujete, alebo nie. Ak Vás teda hnevá, že pri ponúkaných pracovných pozíciách nie je uvedené platové rozpätie a nechcete strácať čas na pohovoroch, ktoré nakoniec stroskotajú na platovej otázke, tak celý problém otočte a jednoducho si dajte do životopisu, aká je Vaša cena. Zamestnávatelia, ktorí s Vašou ponukou nesúhlasia, nebudú s Vami zbytočne strácať čas a ani Vy nebudete strácať čas s nimi.
Vy ponúkate svoje schopnosti a svoju prácu, Vy ste predávajúci, preto Vy určujete cenu. Takýto prístup je prospešný pre obe strany.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára