štvrtok 1. marca 2012

Preteky v zadlžovaní sa

Narazil som na krátky úryvok z knihy Tragédia Eura (Philipp Bagus: The Tragedy of the Euro). V nasledujúcich riadkoch uvádzam najzaujímavejšiu časť z úryvku. Odporúčam prečítať si aj zvyšok ukážky.

"V eurozóne môže viacero nezávislých vlád využiť jeden spoločný systém centrálneho bankovníctva na financovanie svojich deficitov a vďaka tomu náklady týchto deficitov môžu byť čiastočne externalizované prenesením vyšších cien na cudzincov. Zoberte si nasledujúci príklad: Grécka vláda minie viac, ako vyberie na daniach. Aby pokryla tento rozdiel, vytlačí dlhopisy. Bankový systém tieto dlhopisy nakúpi, pretože ich môže použiť ako zábezpeku u Európskej centrálnej banky.

Keď banky použijú grécke dlhopisy ako kolaterál u ECB, dostanú za ne od centrálnej banky nové peniaze. Tieto môžu následne použiť na expanziu úverov. Zásoba peňazí narastá a s ňou aj ceny. Deficit je tak nepriamo financovaný všetkými, ktorí Euro používajú.

Ceny teda rastú nielen v Grécku, ale v celej eurozóne. Týmto spôsobom sú deficity externalizované na cudzincov. Samozrejme, nielen grécka, ale akákoľvek vláda v eurozóne môže takto hádzať deficity na ostatných, čím vzniká na hlavu postavená motivácia. Ak máte vyššie deficity ako ostatné krajiny eurozóny, môžete vaše náklady vašich deficitov na nich preniesť. Čím väčší rozdiel medzi vašimi deficitmi a ostatnými, tým lepšie."

1 komentár:

  1. Preto museli zrusit system mien v zlate.
    Zlato sa neda klamat. Zato papier vsetko znesie.
    Preto museli v USA skonfiskovat vsetko zlato v 1931 tusim. Sukromnici - sukmenovci z Federal Reserve by boli davne na mizine keby neskonfiskovali vsetko zlato. Dnes sa smeju, 1 uncia je $1700 (namiesto $22), manipuluju a podvadzaju so zelenymi papierikmi ako sa im zachce. Dnesne peniaze, to su ako kedysi boli bony. Su to len poukazky, prisluby vlady. Ked vlada podvadza, hodnota poukazok klesa. Jedine co si udrzuje hodnotu su skutocny majetok, cenne kovy, komodity.

    OdpovedaťOdstrániť