piatok 4. novembra 2011

Možné príčiny úspechu kapitalizmu

Obrázok: tapetky.sk

Po tom, čo sa teraz deje, som sa utvrdil v tom, že ak by Gorbačov nepredal východný blok, tak by táto tzv. kríza postihla západ už oveľa skôr. Dokázali prežiť cca 20 rokov len preto, lebo sa im otvorili nové trhy. Teraz už nemajú kam expandovať, Rusi a Čína ich vykopli, tak sa to celé zrúti, pretože všetko sa robilo na dlh len aby ukázali, akí sú efektívni a ako predbiehajú východný blok.


Takto. Východný blok predbehli technologicky vďaka II svetovej vojne, pretože do Ameriky utiekli tisíce vedcov, a Amerika poskytla technológie západnej Európe. Bohatstvom ho predbehli vďaka koloniálnej politike. Každý jeden štát západnej Európy má zopár štátov v krajinách tretieho sveta, odkiaľ má prakticky zadarmo suroviny a lacnú pracovnú silu. A ľudia v západnej Európe majú vysoké mzdy vďaka tomu, že potrebovali súperiť s východným blokom. Preto tie socialistické móresy ako odbory, vysoké dôchodky a tak. Lenže čo raz už dali ľuďom, im len tak ľahko nevezmú späť. Musí byť na to nejaký sofistikovaný dôvod. Niečo ako celosvetová recesia, ktorá vznikla vo svete z ničoho nič ako rakovina a treba proti nej bojovať.
Kapitalizmus môže dobre fungovať len pri neobmedzených prírodných zdrojoch. Fungoval dobre v Amerike, keď vyvraždili pôvodné obyvateľsto a zadarmo rozdávali pôdu, ktorá im nepatrila. Keby si mali Američania túto pôdu kúpiť, za nerastné zdroje zaplatiť, tak by sa žiaden kapitalistický zázrak nekonal. Druhý spôsob fungovania kapitalizmu je vo vyciciavaní chudobnejších štátov - buď bývalých kolónií, alebo nových (napr. Slovensko, Česko, Poľsko atď.). Najviac ma rozčulujú Slováci, čo tvrdia, že tvrdou prácou západ dobehneme. Ja som tam bol dosť dlho. V živote som nevidel Nemca, alebo Holanďana pracovať viac, ako Slováka. Oni žijú z našej práce. Za lacný peniaz si nás kúpili. Viete za aký? Za ten, čo ho dokáže (dokázala) ich centrálna banka vytlačiť v neobmedzenom množstve a nie je krytý ničím.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára