nedeľa 26. júna 2011

Slovník slovenského jazyka - ktorý je najlepší?

Ak patríš medzi ľudí, ktorí si dávajú záležať, aby ich pracovné ale aj súkromné texty boli ľahko a dobre čitateľné, v tom prípade je snaha písať gramaticky správne na mieste. Neoddeliteľnou súčasťou správnej gramatiky sú slovníky slovenského jazyka. Na internete ich je viac než tucet, avšak, ktorý z nich je najlepší?

Ja osobne používam iba jeden jediný, keďže som presvedčený, že je najkvalitnejší a zároveň najjednoduchší. Je ním slovník slovenského jazyka Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Používam ho tak často, že som si zapamätal aj jeho adresu zloženú z počiatočných písmen celého jeho názvu: slovnik.juls.savba.sk.

Zaujímavosťou slovníka okrem výsledkov vyhľadávania je aj zoznam výrazov uvedený v dolnej časti, ktorý uvádza posledné hľadané výrazy. Môžeš tak vidieť, aké slová v tom istom čase hľadajú iní ľudia. Obnovovaním stránky potom možno vidieť, ako jednotlivé slová pribúdajú a s čím majú ľudia najviac ťažkostí v rámci slovenského jazyka.

Na uvedenej stránke je aj možnosť prekliku na ostatné slovníky spracované Slovenskou akadémiou vied. Ide o zoznam zaujímavých slovníkov vrátane synonymického slovníka, morfologického analyzátora, a pod., dokonca je možné vyhľadávať v slovníku obcí a slovníku priezvisk. Odporúčam vyskúšať vlastné priezvisko, je to celkom zábavné. Uvedené slovníky sa nachádzajú tu: slovniky.korpus.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára