sobota 16. júla 2011

Prečo je úžera zločin

Na úžeru existujú dva protichodné pohľady. Jeden pohľad klasifikuje úžeru ako zločin z dôvodu zneužitia núdze iného človeka na vlastný prospech, druhý pohľad hovorí o slobodnom rozhodnutí poberateľa pôžičky s jednostranne nevýhodnými podmienkami a dobrovoľnom akceptovaní takýchto podmienok. Náš právny systém úžeru zakazuje a trestá. Prečo?

Zmerať mieru slobody pri rozhodovaní sa o akceptovaní nevýhodnej pôžičky je prakticky nemožné. Pre lepšie objasnenie situácie uvediem jeden výstižný prispevok diskutéra, ktorý oponoval inému diskutérovi presadzujúcemu princíp slobody pri akceptovaní pôžičky:
  • 1. Nerozumel si tomu, čo som Ti napísal - že poznáš iba dve k r a j n o s t i.
    Lebo si nechcel rozumieť.
    A napriek tomu si moje slová potvrdil svojou poslednou vetou.
    Teda - že poznáš len bipolaritu krajností - buď absolútnu slobodu (ktorú chybne nazývaš demokracia) a diktatúru.
    Nič iné nepoznáš.
    .
    2. Pre posledný pokus - aby si pochopil, čo som hovoril - musím použiť nadsádzku.
    Teda isté zveličenie.
    Okrem dvoch zmluvných subjektov - poskytujúci a preberajúci službu - je tu ešte prostredie, kde sa akt uskutočňuje. A to prostredie je kryté nejakým úzusom, pravidlami. A keďže tu hovoríme o našom štáte (teda nie o juhoamerickej džungli, či pralese), je to územie, na ktoré sa vzťahujú konkrétne pravidlá, zákony.
    .
    Takže, je tu - okrem dvojice subjektov - ešte istý vyšší "poriadok", ktorým sa - v prípade neakceptovateľnosti aktu, činu - riadia konzekvencie.
    .
    A tak, myslieť si (a tu používam to zveličenie), že ak by ktosi povedal komusi, že mu dá 10 000 EUR, ak sa dá ihneď ním zastreliť - že to je "demokracia" - a "je to len a len jeho vec", je bláhové takto uvažovať.
    Je to trestný čin.
    Je to vražda.
    .
    A rovnako to nemá nič spoločné s - d e m o k r a c i o u .
    Demokracia a Právny štát - sú súrodenci - ktorí sa mame vydarili.
    .
    A tak si, prosím, nemýľ bezprávny stav a neobmedzenú svojvôľu - s demokraciou.

3 komentáre:

  1. Ja som potreboval 500eur budem to splacat rok po 82 eur je to normalne?...ved um vratim 984eur takmer 100%...da sa stym este hnut?
    kontakt: karpinak@centrum.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Normalne to je, aj ked by nemalo byt. Malokto si pred pozicanim spocita, kolko celkovo vrati naspat.
      Najdolezitejsie je orientovat sa podla RMPN (rocna percentualna miera nakladov) - to je zo zakona povinny udaj zahrnujuci aj vsetky poplatky.

      Ci sa v tvojom pripade s tym da este nieco robit, je otazne a zalezi to od konkretnej situacie, ktoru nepoznam. Jednou z moznosti je predcasne splatit pozicku inou pozickou, ktora bude lacnejsia - avsak iba za predpokladu, ze penale za predcasne splatenie nepresiahne usporu, ktoru ziskas vyhodnejsou pozickou.

      Toto je celkovo dost komplexna tema a bolo by dobre poradit sa s financnym poradcom.

      Odstrániť
    2. To si naletel uzasnej spolocnosti Pohotovost. Ruky prec od nich. A ak to nebudes platit, tak za jeden rok ti z toho dokazu vykuzlit pohladavku vo vyske cca 3000 EUR. To je realita!

      Odstrániť